ďťż
Tanit diary Husów - Przedszkole Nr 2 im. Jana Raka - Husów 6 WADY tworzyw sztucznych instalacji CO płaszczyznowych ? Jak przyklejać sztuczne rzęsy Sztuczna inteligencja - referat sztuczna inteligencja Mamy geny raka płuc Tajemnica raka u dzieci [KOLEJKA III] GP Japonii HAPPY THANKSGIVING!!! [SPRZEDAM] ObudowÄ iBox Piano 6690 |
Tanit diaryDo tej pory uważano, że sztuczne barwniki spożywcze mają szkodliwy wpływ na organizm ludzki, a czasami nawet posądzano je o rakotwórcze właściwości. Naukowcy odkryli i potwierdzili badaniami fakt, że dzieci, które nadużywają sztucznych barwników spożywczych, a szczególnie benzoesanu sodu – typowego konserwanta występującego w większości napojów gazowanych – o wiele częściej cierpią na nadpobudliwość. Niedawno jednak Gayle Orner z Linus Pauling Institute w stanie Oregone udowodniła, że plotki krążące na temat szkodliwości tego rodzaju substancji są mocno przesadzone. Na kolejnym posiedzeniu American Association for Cancer Research toksykolog Gayne Orner poinformowała, że substancje takie mają również swoje zalety.Wniosek taki został wyciągnięty na podstawie niniejszego doświadczenia: do karmy pstrąga tęczowego zostały dodane rakotwórcze dibenzopiren (lub alfatoksyn), a następnie barwnik E129 – tzw. Czerwień Allura, oraz niebieski E132 – zwany Indygotyną. Pstrąg tęczowy jest rybą wykorzystywana często w doświadczeniach związanych z chorobami nowotworowymi. Co miesiąc jednej grupie ryb podawano substancje rakotwórcze z barwnikami, a drugiej – bez barwników. Po dziewięciu miesiącach okazało się, że wśród ryb, żywiących się połączeniem alfatoksyny z jednym z barwników nowotwór złośliwy wątroby wystąpił 50% razy rzadziej, niż u ryb, które jadły tylko substancje rakotwórcze. Zaś pstrągi, które zjadały mieszankę karmy z dibenzopirenem i Czerwienią Allura, dwa razy rzadziej chorowały na rak żołądka i o 40% rzadziej na nowotwór wątroby. Gayle Orner przypuszcza, że barwniki spożywcze nie są więc aż tak szkodliwe, jak się powszechnie uważa. Prawdopodobnie łączą się one z substancjami rakotwórczymi, blokując w ten sposób ich działanie. Nie oznacza to bynajmniej, że powinno się celowo jeść produkty „wzbogacone” w sztuczne barwniki. Najpierw należy przeprowadzić szczegółowe badania i okrslić mechanizm ich działania na organizm w połączeniu z substancjami rakotwórczymi. JSL |
||||
Wszelkie Prawa ZastrzeĹźone! Tanit diary Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||