ďťż
Tanit diary [Kupię] Technicsa 1200 MK2 / MK5 1210 MK2 / MK5 2x TECHNICS sl-1210mk2 z systememi DJS + ECLER nuo2 + GRATIS [S] Gramofon Technics sl 1210 mk2/ mixer Denon dn-x 300 Technical Podcast 007/2010 [Ragga Jungle, Drum & Bass] Sprzedam Gramofony Technicsa M3D i Mixer Pioneer DJM-600 Sprzedam Gramofony Technics Sl-1200 LTD (Gold) (Używane) 22.04.2006 - TECHNICAL RESEARCH - Off.centrum - Kraków 31.10.06 - IMMORTAL TECHNIQUE - Nova Alexandria - Puławy Sprzedam :: Calyx, Paul B & STA, Technical Itch, Rob F Sprzedam 2X Technics m3d + Mikser DJM-400 |
Tanit diaryW gąszczu informacji dotyczących odżywiania bardzo łatwo się pogubić, gdyż reguł i sugerowanych diet jest tak wiele, że po przeczytaniu tego wszystkiego przeciętny sportowiec (nie korzystający z pomocy dietetyka) wie tylko tyle, że powinien jeść dużo białka.Z czasem zaczyna wątpić i w to, gdyż brnąc przez przepastne archiwa internetowe dowiaduje się w końcu że jego nadmiar może poważnie obciążać wątrobę i nerki, w konsekwencji przyczyniając się m.in. do kamicy układu moczowego. Czyta więc dalej, zastanawiając się, czy bardziej korzystna będzie dla niego dieta Diamondów, Atkinsa, czy może bardziej swojska-kapuściana.Ostatecznie, odchodząc od komputera, jest w stanie tylko powtórzyć za Sokratesem: “Wiem, że nic nie wiem”.W pierwszej części mojego artykułu chciałbym pokrótce opisać podstawy żywienia człowieka, aby choć trochę rozwiać te wątpliwości.Znaczenia prawidłowego odżywiania w sporcie-zarówno zawodowym, jak i amatorskim-nie da się przecenić.Powinno być ono integralną częścią sportowego stylu życia .Moim celem jest tu opisanie fundamentalnych zasad, jakimi należy się kierować komponując posiłki i wybierając produkty, które mamy zamiar spożyć. 1.Bilans energetyczny Jest to zestawienie dobowego wydatku energii z wartością energetyczną całodziennego pobranego pożywienia.Z tej suchej definicji wynika że ilość kalorii, jakie zużywamy-zależnie od celu-powinna być niższa lub wyższa niż ilość kalorii, które przyjmujemy z pożywieniem.W określonych przypadkach, np.podczas dorastania, przy aktywnym trybie życia, intensywnym treningu, bilans energetyczny powinien być dodatni, ewentualnie zerowy.Kiedy mamy zamiar zrzucić kilka kilogramów, bilans ten musi być ujemny.Sprawa wydaje się prosta, ale w jaki sposób dowiedzieć się ile kalorii przyjmuję, a ile zużywam? Co do spożycia, jest to bardzo łatwo określić.Wystarczą tabele kaloryczne i waga kuchenna.Sprawa komplikuje się, gdy chcemy dowiedzieć się, jaki procent ze spożytych kalorii jest przez nas faktycznie wykorzystywany, a ile magazynujemy w komórkach tłuszczowych.Żeby to zrobić, musimy dowiedzieć się, jaką mamy całkowitą przemianę materii. Można w tym celu skorzystać ze specjalnych wzorów, które pomogą nam obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, biorąc pod uwagę takie czynniki jak wiek, waga, aktywność fizyczna.W ten sposób nie zyskujemy jednak pełnego obrazu, bo tak naprawdę przemiana materii jest bardzo specyficzna dla każdego człowieka i oprócz wspomnianych czynników zależy także od genetyki, masy ciała i jego składu, warunków klimatycznych i innych warunków bytowania, odległości pokonywanych pieszo, itd.Najdokładniej da się ją (całk.przemianę materii) obliczyć, udając się na badanie za pomocą worka Douglasa (jego działanie polega na oznaczeniu składu i mierzeniu objętości powietrza wydychanego do specjalnego worka, który umieszcza się na plecach badanego.Następnie porównuje sie skład powietrza atmosferycznego i skład powietrza zebranego w worku, i w ten sposób wyznacza ilość zużytego tlenu oraz wydzielanego przez organizm dwutlenku węgla.Konstrukcja tego aparatu umożliwia przeprowadzenie pomiaru wydatków energii podczas wykonywania pracy ,co ma duże znaczenie przy obliczaniu zapotrzebowania energetycznego).Biorąc pod uwagę to, że nie każdy ma ochotę na dodatkowy drenaż portfela w obliczu szalejącego kryzysu, zamieszczam poniżej link do programu, który pomoże wam w obliczeniu zapotrzebowania.Proszę wziąć pod uwagę że są to uśrednione wartości. http://www.idg.pl/ftp/pobierz/pc/16326.html Przyjmuje się, że bilans energetyczny jest zrównoważony, jeśli wahania wynoszą +/- 10%.Najprostszym jego miernikiem jest systematyczna kontrola masy ciała, polegająca po prostu na codziennym ważeniu się.Bardzo ważne jest, aby robić to zawsze w tych samych warunkach fizjologicznych, najlepiej rano, na czczo, bez żadnej odzieży.Popularne ważenie się po treningu siłowym, po sutym obiedzie i wlaniu w siebie litra wody i Bóg wie czego jeszcze, może delikatnie mówiąc zakłócić wyniki.Jeśli zaobserwujemy przyrost wagi, możemy stopniowo obcinać jakąś część spożywanych kalorii, powiedzmy 400 kcal i odczekać około dziesięciu dni obserwując reakcję naszego organizmu.Analogicznie, przy utracie masy, można tą ilość zwiększać.W ten sposób, metodą prób i błędów, sami dojdziemy do optymalnej dla nas podaży kalorii. 2.Indeks glikemiczny Szereguje on produkty spożywcze pod względem szybkości, z jaką rośnie poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.Za podstawę skali przyjmuje się procentowy wzrost poziomy insuliny we krwi po spożyciu pięćdziesięciu gram węglowodanów.Jeśli dany produkt ma indeks 70, znaczy to, że poziom insuliny wzrósł o siedemdziesiąt procent.Jakie ma to znaczenie? Spożycie produktu o wysokim IG powoduje gwałtowny wyrzut cukru do krwi, co uruchamia procesy metaboliczne sprzyjające tyciu.Konsumpcja żywności o niskim IG sprawia, że poziom cukru we krwi rośnie znacznie wolniej i dłużej utrzymuje sie na określonym poziomie, przez co m.in. dłużej czujemy się syci po posiłku.W dwóch zdaniach: Niski wskaźnik IG sprzyja odchudzaniu.Wysoki wskaźnik IG sprzyja nadwadze.Jest to obok bilansu energetycznego najważniejszy czynnik, którym powinniśmy się kierować, dobierając składniki pokarmowe, bo może się okazać, że spożywając należytą ilość kalorii, nie osiągamy upragnionego efektu.Dlaczego? Ten sam dylemat miała moja znajoma pytając: “Skoro mogę spożyć 2500 kalorii dziennie, to nieistotne jest co dokładnie zjem?Jeśli zjem dwa pączki i półkilogramowy kubełek lodów, a oprócz tego mały obiad, to nadal zmieszczę się w limicie, prawda? Nieprawda.Nie dość, że większość z tych kalorii zasili nasze komórki tłuszczowe (które w przeciwieństwie do mięśniowych mają nieograniczoną możliwość rozrastania się), to jeszcze nie dostarczymy w ten sposób odpowiedniej ilości składników odżywczych, czego efektem jest głód jakościowy (niedobór poszczególnych składników pokarmowych-witamin, składników mineralnych),który może być nie lada problemem dla mocno eksploatującego swój organizm młodego sportowca.Pamiętajcie- efekty braku tych składników mogą wyjść dopiero po latach jednostronnej diety, więc warto zadbać o to zawczasu. Po tym krótkim wstępie pozostaje mi tylko zamieścić tabelkę z której możecie się dowiedzieć, jaki IG mają określone produkty.Należy pamietać, że ich przetwarzanie (obróbka termiczna, czas jej trwania) powoduje wzrost IG, podobnie jak łączenie ich w jednym posiłku z innym artykułem spożywczym o wysokim IG.Nietrudno się domyślić, że lody, słodycze i wszystko to, co tygryski lubią najbardziej, ma najwyższe wartości w omawianym indeksie, a najniższe cechują zielone warzywa. Owoce: Niski IG(<50): Świeże i suszone: jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, śliwki, żurawiny itp, sok z jabłek Sredni IG(50-75): Banany świeże, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, figi, daktyle.Owoce z puszki w syropie.Inne soki owocowe Wysoki IG(>75): Banany suszone, owoce smażone w cukrze, suszone daktyle. Warzywa: Niski IG: Wszystkie sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, zielony groszek, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby. Sredni IG: Ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach (nie rozgotowane!),buraki, marchewka gotowana, kukurydza konserwowa i popcorn. Wysoki IG: Ziemniaki smażone, czipsy, frytki, puree z ziemniaków instant. Produkty mleczne: Niski IG: Chude mleko, maślanka, jogurty niesłodzone, kwaśne mleko, chude sery. Pieczywo i wyroby cukiernicze: Niski IG: Razowy chleb jęczmienny, chleb gryczany, pumpernikiel. Sredni IG: Większość pieczywa i wyrobów cukierniczych z mąki białej i razowej.Chleb chrupki. Wysoki IG: Bagietki, bajgle, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej, chrupki kukurydziane i inne przegryzki słodzone lub solone. Makarony: Niski IG: Wszystkie pełnoziarniste, razowe produkowane z mąki nie rafinowanej, i makarony „białe” nie rozgotowane ( „al dente”). Sredni IG: Wszystkie „białe” makarony (z mąki oczyszczonej). Produkty zbożowe: Niski IG: Otręby pszenne i owsiane, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, całe ziarna żyta i pszenicy. Sredni IG: Musli i płatki zbożowe naturalne, owsianka, kuskus. Wysoki IG: Wszystkie produkty śniadaniowe (tzw. płatki) słodzone ze zbóż oczyszczonych, płatki kukurydziane, kasza jaglana. Ryż: Niski IG: Ryż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie). Sredni IG: Ryż Basmati brązowy i biały, ryż jaśminowy, ryż biały długoziarnisty. Wysoki IG: Ryż instant, ryż „dmuchany”. Nasiona roślin strączkowych: Niski IG: Soczewica (brązowa, czerwona i zielona), ciecierzyca, fasola (czerwona, Mung, czarna, biała, Pinto, aduki),groch (żółty i zielony), soja,bób. Nasiona i orzechy: Niski IG: Orzechy arachidowe, pekan, tureckie, włoskie, migdały, soja, nasiona słonecznika. Sredni IG: Orzechy kokosowe, ziarno sezamu. Inne: Sredni IG: Miód, cukier stołowy, napoje gazowane. Wysoki IG: Napoje gazowane na bazie maltodekstryny. Nie można także zapomnieć o ładunku glikemicznym, ponieważ sam indeks daje nam jedynie informację, jak szybko uwalnia się cukier z pożywienia.Nie informuje za to ile tego cukru w określonym produkcie się znajduje.Dobrym przykładem jest arbuz, o względnie wysokim IG, zawierający jednak niewielką ilość węglowodanów.Więc jego ładunek glikemiczny jest niski.Posłużę się jednym zdaniem z użytej przeze mnie książki upraszczającym sytuację:“Droga do redukcji obciążenia glikemicznego diety prowadzi poprzez ograniczenie konsumpcji produktów o wysokim IG oraz tych o dużej zawartości węglowodanów” Ciąg dalszy nastąpi… |
||||
Wszelkie Prawa ZastrzeĹźone! Tanit diary Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||